Eurookna nebo plastová okna? Sepsali jsme porovnání

Jestli váháte, zda do svého domu zvolit plastová okna nebo eurookna, určitě už jste narazili na obecné porovnání, že plastová jsou levnější než dřevěná a hlavně, že nevyžadují takovou pravidelnou péči a nevadí jim vlhké prostředí. Naopak pro eurookna zase hraje navrch jejich přírodní povrch, a že se v případě poškození dají renovovat

Ano, tohle jsou obecně známá fakta, ale my jsme se na problematiku eurookna versus plastová okna podívali podrobněji a zkusili vypíchnout další rozdíly, které mohou být pro chování, údržbu a životnost oken a dveří podstatné.

Jak je to s teplotní roztažností u dřevěných / plastových oken?

Obecně platí, že čím je okno větší a rám tmavší, tím je roztažnost profilu větší. U eurooken je ale tepelná roztažnost minimální a dřevo vyniká i daleko lepší statikou (nepotřebuje výztuhy a zpravidla ani podpůrné profily). Na druhou stranu ale v případě dřevin s obsahem pryskyřice zvyšuje tmavá barva riziko výronu pryskyřice na povrch a současně se dá říct, že tmavá povrchová úprava je díky vyššímu zahřívání méně trvanlivá, případně náročnější na pravidelnou údržbu.

Samotná dilatace profilů teplem pak může u oken a dveří v letních měsících při intenzivním působení slunečního záření, kdy se profily roztahují, způsobovat i prohnutí profilů a s tím spojené možné komplikace při ovládání oken. V zimních měsících se naopak vlivem smrštění profilů mohou objevit drobné netěsnosti vyžadující například seřízení přítlaku křídel. Vliv dilatace profilů má vliv i na hliníková okna ale důležité je, že negativní dopady dilatace by u oken a dveří měly ustoupit, jakmile se teplota profilu stabilizuje na běžné denní hodnoty.

U oken a dveří, které jsou v letních měsících vystaveny intenzivnímu působení slunečního záření, doporučujeme ponechávat během nejintenzivnějšího náporu slunečních paprsků křídla uzavřená pevně v rámu, aby se předešlo riziku vzniku trvalých deformací profilů.

Který typ okna lépe izoluje (má nižší hodnotu Uw) a jak je to se stavební hloubkou?

Vždy záleží na porovnání konkrétních profilů a materiálů. U plastových i dřevěných oken vzhledem k dobré hodnotě Uw (součinitel prostupu tepla celého okna) je optimální stavební hloubka kolem 80 mm. Dřevo samo o sobě dobře izoluje a platí, že čím má nižší hustotu a je lehčí, tím je celková hodnota Uw lepší.

Okno ze smrku bude mít na rámu fyzicky lepší Uf než okno z modřínu nebo dubu (bude teplejší). Rozdíly dané hustotou dřeva sice nejsou výrazné, ale na celkové tepelné izolaci oken nebo dveří jsou měřitelné. Jednoduše řečeno, eurookno bude mít podobnou hodnotu Uw jako plastové okno, i když bude mít menší stavební hloubku (samozřejmě je třeba porovnávat stejné členění okna se stejným zasklením).

U některých plastů nebo u hliníkových oken se izolaci profilu pomáhá tím, že se mu do komor vsunou profily z polystyrenu, minerální izolace, nebo se komory plní PUR pěnou.

srovnání plastových a hliníkových oken

Je pravda, že u PVC oken je v porovnání s eurookny omezení u atypických tvarů? 

Ano, jistá omezení jsou, například ze dřeva uděláte malé kulaté okno o průměru třeba 350 mm, což plast nesnese (profil by se při ohýbání zdeformoval). Ale nejde to zcela paušalizovat, vliv má i především to, na čem a kdo okna vyrábí a jak zručné má řemeslníky a to jak u plastu, tak u dřeva. Atypická okna jsou totiž vždy vyráběna s výrazně vyšším podílem řemeslné práce.

O kolik jsou dřevěná okna dražší než plastová? A jak vychází dřevohliníková?

Cenové rozdíly závisí na konkrétních profilech, ale například dřevěná okna ECOLINE IV 68 (která jsou mezi eurookny nejlevnější) vycházejí cenově podobně jako špičková plastová okna, jako jsou například okna VEKA Softline 82. Nicméně i zde je třeba zohlednit o jakou barvu se jedná, zda je aplikována jednostranně, oboustranně nebo zda má okno z každé strany jinou barvu.

Dřevohliník oproti dřevu může být dražší i o 80 %. U eurooken navíc musíte počítat s dalšími náklady spojenými s potřebou pravidelné údržby dřeva, která musí probíhat alespoň 1× ročně a je ve srovnání s údržbou plastových oken náročnější jak na materiál, tak čas.

Vydrží déle eurookna nebo plastová okna?

To záleží na tom, jaký je to výrobek (jaká je použita dřevina, jaký profil, jaké kování,...), jakou má barvu, jaké a jak intenzivně na něj pravidelně působí okolní vlivy, jak kvalitně je provedena montáž a hlavně, jak dbáte na údržbu. Pravidelná péče výrazně životnost oken a dveří prodlouží a na druhou stranu její absence a zanedbání může rychle odepsat i velmi kvalitní výrobky.

Stále si nevíte rady?

kontaktujte náš servis oken

Kontaktujte nás

Zpět na poradnu