Jak předcházet poškození dřevěných oken na stavbě a při stavebních úpravách

Dřevěná okna mají ze všech okenních systémů nejchoulostivější povrchovou úpravu a k poškození nejnáchylnější konstrukční materiál. Jejich ochraně na stavbě a při stavebních úpravách je tedy třeba věnovat maximální pozornost. Abyste si nepřidělávali zbytečné starosti, nabízíme Vám několik základních tipů, jak zajistit, aby okna bez úhony přežila stavební ruch a všechny řemeslníky.

1. Zvažte, kdy okna do stavby osadit

U harmonogramu prací si rozmyslete, pro které stavební procesy je nutné mít okna již osazená a kdy tyto procesy plánujete realizovat. Běžná praxe, kdy se maximum mokrých stavebních procesů na stavbách dohání v pozdních podzimních měsících nebo v zimě není pro dřevěná okna vhodná. Studené klima a lití podlah nebo realizace vnitřních omítek spolu s nutností intenzivního větrání jednoduše nejde dohromady. Pokud se ale prostor nevětrá, vlhkost vstupuje do okenních rámů a ty tak mohou být nenávratně poškozeny.
Základem je tedy udržování vzdušné vlhkosti dlouhodobě pod 60 %, čehož se nejsnadněji dosáhne řádným větráním stavby.

Na obrázcích 1 a 2 je vidět nabobtnání dřevěného okna právě z důvodu příjmu vlhkosti z interiéru stavby. Jedná se o rozklížené spoje, trhliny v povrchové úpravě, nefunkční otevírání. Bohužel ani po vyschnutí se rámy nevrátí zcela do původního stavu a okno je v podstatě znehodnoceno.

Obrázky 3 až 5 ukazují fatální poškození eurooken po první zimě vlivem příliš vysoké vzdušné vlhkosti v kombinaci se zimním klimatem venku. Povrchová úprava je znehodnocena puchýřky a trhlinami. Konstrukční spoje rozklížené vlivem bobtnání dřeva (byla naměřena extrémní vlhkost dřeva 20–23 %). Někdy je příčinou podobných charakteristických škod podcenění větrání při stavebních pracích, jindy, jak je vidět na obrázku 6, je příčina jasnější a na první pohled viditelná  – neřešené zatékání do stavebních konstrukcí.

2. Izolujte okna od omítek

Pro začištění dřevěných oken je ideální využít tzv. APU lišty. Jedná se o lištu, která se pomocí mechové pásky přilepí na okno a zajišťuje pružný přechod mezi okenním rámem a omítkou. Každá APU lišta má navíc odlamovací praporek se samolepkou, na níž se dá velmi snadno přilepit krycí folie a okno se tak dá doslova zabalit a perfektně ochránit před prachem a nečistotami. Odlamovací praporek navíc brání poškrábání okenního rámu při „filcování” vnitřních štuků.

3. Zakryjte celou plochu oken a skel

Pokud nepoužijete APU lišty, je zakrytí okna při stavebních pracích složitější. Není vhodné lepit na okna běžné lepící pásky, jelikož byste je v budoucnu nemuseli sundat, respektive by jste je sundali i s barvou. Výhodnější je pořídit si speciální fólie, které jsou celoplošně lepící a snadno s nimi překryjete každou plochu a hranu. Žádnou folii ani lepicí pásku však na oknech nenechávejte déle, než je nezbytně nutné.

4. Případné nečistoty odstraňujte ihned

Pokud už se stane, že okna ušpiníte stavebními materiály, neváhejte a ihned je očistěte. Pokud jde o omítky nebo stavební lepidla, máte bez obav na jejich bezproblémové odstranění řádově hodiny. U fasádních barev už Vám ale zbývají maximálně desitky minut. Jednoduché pravidlo je očistit okno, dokud špína neuschne.

Na obrázcích 10 až 12 je vidět, že si majitel oken založil na zbytečné problémy, když nechal stavební lepidlo od zhotovitele fasády zatvrdnout na lakovaných a eloxovaných plochách.

5. Před otevřením oken po zednických pracích použijte vysavač

Když se Vám bez úhony podaří okna ochránit při stavebních pracích, použijte ještě před jejich otevřením a používáním vysavač a vysajte všechny vodorovné plochy oken a kování. Ať se budete snažit sebevíce, tak při odstraňování ochranných folií může dojít k tomu, že nějaké to zrnko písku z folie upadne a mohlo by následně vést k poškrábání okna, nebo zapadnout do kování a způsobit nepříjemné praskání a vrzání. Vysátí horní hrany křídel je tak občas k nezaplacení.

6. Zvažte, zda nepromazat kování a neošetřit okna udržovací sadou

Abyste ochránili okna po celou stavbu, pravděpodobně postupně absolvujete několik koleček jejich čištění nebo zakrývání. S každým otřením kování a povrchové úpravy zřejmě odstraníte část maziva z kování a můžete na okně vytvořit pouhým oken neviditelné rýhy. Dalším faktorem může být oxidace na exponovaných částech kování, která je způsobena kyselou vzdušnou vlhkostí ze stavebních hmot. Aby Vám okna sloužila dlouho, lehce a dali jste jim po dokončení stavby perfektní fazonu, je ideální okna přejet udržovací sadou na povrchovou úpravu a namazat třecí části kování. Toto by se mělo dělat každý rok a vězte, že ideální čas kdy s tím začít je právě hned po dokončení stavby.

7. Pravidelná péče = základ dlouholeté spokojenosti

Dřevo je přírodní materiál, který má tendenci přijímat vlhkost bez ohledu na dobu, po níž je zabudováno do stavby. A protože v přírodě neleží nic bez užitku, tak na nechráněném dřevě si dříve či později začnou pochutnávat houby, nebo dřevokazný hmyz. I když je dřevo na oknech chráněno hloubkovou impregnací, nelze zabránit tomu, aby se při dlouhodobém působení vody na obnaženém dřevě ochranné látky nevyplavily. A tomu musíte zabránit.

Proto kdykoli okno nebo dveře utrpí nějakou trhlinku, škrábanec nebo jakékoli jiné poškození, neváhejte a co nejdříve jej opravte. Ideální je použít k tomu materiály, které si můžete objednat u výrobce oken, ale v případě silnovrstvých lazur ředitelných vodou, můžete použít i obdobný materiál dostupný v běžné obchodní síti. Podobné pravidlo platí i pro udržovací sady, ale zde je ideální používat přímo ty, které jsou dodávány výrobcem příslušné povrchové úpravy. Periodická kontrola a údržba dřevěných oken by se měla provádět alespoň 1× za rok.

Stále si nevíte rady?

kontaktujte náš servis oken

Kontaktujte nás

Zpět na poradnu