Dvojskla, nebo trojskla?

Při výběru nových oken, ať již plastových, hliníkových, nebo dřevěných, jistě budete řešit typ zasklení. Otázka, jestli zvolit dvojskla, nebo trojskla, patří u našich k zákazníkům k těm nejčastějším, a tak přinášíme porovnání obou typů a také doporučení, kam se hodí.

Základní informace o izolačních sklech

Izolační skla vznikají slepením 2 až 4 skleněných tabulí. Mezi jednotlivá skla jsou vloženy distanční rámečky a volný prostor mezi nimi je vyplněn plynem s nízkou tepelnou vodivostí (zpravidla se jedná o argon). Typ meziskelního rámečku (doporučujeme teplý plastový, který omezuje rosení) a celková tloušťka skla určují hodnotu Ug, tedy kolik tepla přes zasklení projde. Čím nižší Ug, tím lépe.

Obecně platí, že čím je izolační sklo tlustší a čím je větší šířka meziskelních rámečků, tím je prostup tepla menší. S tím souvisí, že, pokud chcete kvalitní okno s nízkým prostupem tepla, musí mít profil dostatečnou hloubku (ideálně 80 mm a více), aby byl zkrátka prostor na skla a distanční rámečky. Pozor ale – v případě kdy se do sestavy skla přidá například lepené bezpečnostní, nebo protihlukové sklo, naroste objem skla a celkové Ug skla se zhorší.

Plusy a minusy dvojskla

+ Nižší cena.
+ Nižší váha – tedy menší zátěž na kování a okno vyžaduje méně údržby v podobě seřízení.

– Horší zvukové a tepelně izolační vlastnosti – například u profilu PREMIUM je rozdíl u celkového prostupu zhruba 0,3 W/m²K (přesný rozdíl záleží i na typu meziskelního rámečku).

Kam použít okna s dvojskly?

Především do objektů, které jsou nezateplené nebo jsou využívány převážně v létě (např. chaty). Rozhodně to ale neznamená, že když byste při rekonstrukci zvolili nová okna s dvojskly, že neušetříte na topení. Stará dřevěná okna mají prostup celým oknem ve většině případů kolem Uw=3 W/m²K, zatímco nová s dvojskly cca Uw=1,1 W/m²K, takže úspora je značná.
 

 

Plusy a minusy trojskla

+ Lepší zvukové a tepelně izolační vlastnosti – trojsklo určitě zvolte, když plánujete zateplovat, nutností jsou okna s trojskly u novostaveb.
+ Okna s trojskly jsou podporována dotačními programy, respektive čím více máte dům/byt zateplený, tím je částka na dotaci vyšší. Navíc si zvyšujete hodnoru nemovistosti do budoucna. 

– Vyšší cena – u lepších profilů je již ale trojsklo standardem, není zvlášť příplatek.
– Vyšší hmotnost – okna velkých rozměrů, u kterých se počítá, že se budou častěji otvírat, je potřeba rozdělit na více křídel, aby se kování tak nenamáhalo. Stejně tak je potřeba počítat s masivnějšími výztuhami profilů. Současný trend novostaveb je ale využívání rekuperace (řízeného větrání), takže okna se již tak často neotvírají.

Plusem i minusem je faktor propustnosti slunečního záření. Ten může být vhodnotách od 0 do 1, přičemž při hodnotě 1 je veškeré teplo propuštěno do interiéru. U dvojskel je větší (cca 0,75) než v případě trojskel (cca 0,6), což je výhodné v zimě, ale naopak v létě je výhodnější mít trojskla, díky nimž se interiér tolik nepřehřívá.

Kam se okna s trojskly hodí?

Určitě jsou nutná do novostaveb (nízkoenergetické, pasivní), ale jsou již standardem i v případě rekonstrukcí, u nichž majitelé plánují zateplení. Jednoznačně okna s trojskly nabízí velké výhody (úspora energií, eliminace vnitřního rosení) a investice do nich se vyplatí.

Stále si nevíte rady?

kontaktujte náš servis oken

Kontaktujte nás

Podobné články

Zpět na poradnu