Proč zvolit hliníková okna a dveře?

Před pár měsíci jsem si pořídila hliníkovou pergolu a při té příležitosti jsem zjistila více informací, proč je ten hliník tak vychvalovaný. Já mám sice okna plastová, měnila jsem je už před nějakým tím rokem, ale pokud právě okna a dveře vybíráte, je fajn o těch alu vědět více. Je to jak u všeho – mají plusy i mínusy.

Kdo hliníkové dveře a okna nejvíce ocení?

Samozřejmě nejprve každého napadne: „Proč investovat do dražších hliníkových? Vždyť všichni v okolí mají levnější plastové, případně občas někdo eurookna.“ Ano je to pravda. V pobočce Oknostylu mi říkali, že hliník pro otvorové výplně volí jen kolem 5 až 10 procent jejich zákazníků. I přesto by je ale každému doporučili. Když jsem se ptala proč, vysypali na mě několik opravdu hodně přesvědčivých argumentů.

Pro mě tím nejzásadnějším plusem je velice dlouhá životnost, která jde ruku v ruce s bezúdržbovostí a vysokou odolností, a to i proti slunečním paprskům, které plastovým a dřevěným oknům právě dávají hodně zabrat. Pokud tedy zrovna stavíte dům a plánujete ho jako dvougenerační, právě hliníková okna a dveře pro vás mohou být výhodná a vaše děti ocení, že nebudou muset okna měnit.

Chcete velké prosklené plochy? Volte profil z hliníku

Kromě těch, kteří chtějí mít okna vyřešená na desítky let dopředu, je hliník žádaný také u těch, kteří staví moderní domy s velkými okny, často se jedná o pasivní nebo nízkoenergetické domy. Hliníková okna mají velkou stabilitu a variabilitu konstrukce. Jednoduše řečeno, můžete vytvářet velké prosklené plochy a otvíravá křídla o rozměrech, které žádný jiný okenní systém neumožňuje.

A proč hliníkové dveře?

U dnes velmi populárních HS portálů, které jsou ideálním řešením pro vstup na terasu, je doporučováno mít je z hliníkových profilů. Nejen že zvládnou unést velké plochy skla, ale mají také malou teplotní a nulovou vlhkostní roztažnost. A tuhost hliníku zvyšuje i bezpečnostní parametry. Ne náhodou se uvádí, že nejlepší je mít vchodové dveře z hliníku.

fotogalerie hliníkové dveře

Hodí se do pasivních a nízkoenergetických domů?

Asi už jste zaznamenali, že od ledna 2020 se mají zpřísňovat normy Evropské unie ohledně energetické náročnosti budov. Zkrátka nízkoenergetické a pasivní domy už nebudou nějakým moderním výstřelkem, ale nutností. Když jsem si tedy zjišťovala informace o hliníkových oknech a dveřích, pátrala jsem po tom, jak na tom s tou izolací jsou. A výsledek? Zcela srovnatelné s okny z plastu nebo ze dřeva. Samozřejmě konkrétní čísla prostupnosti tepla záleží na daném profilu, ty dražší pak splňují normy pro pasivy a nízkoenergetické domy.

Design aneb musí být jen v barvě kovu?

Samozřejmě technické vlastnosti profilů jsou důležité, ale vzhled oken a dveří se také hodně řeší. Musím říct, že mně je právě třeba u plastových oken sympatické, že je tam taková široká nabídka dekorů a barev. Jak jsem zjistila, i u alu oken a dveří je na výběr. V Oknostylu mi říkali, že nejčastěji lidé volí bílou barvu, antracit a stříbrné odstíny. Málokdy elox, nebo dřevodekor. „A ten nástřik je dostatečně odolný, nezačne se třeba po pár letech loupat?“ zajímala jsem se ještě. Prý se nemusím bát, jen mě tedy upozorňovali na to, že se může stát u vchodových dveří, které třeba bude občůrávat pes, že pak profil začne oxidovat.

A jaké jsou mínusy?

Když jsem si tak projížděla všechny ty výhody hliníkových profilů, říkala jsem si, proč jsem šla vlastně do plastu. Jenže pak jsem ještě koukla na ceník a hned mi bylo jasno. Hliníková okna jsou výrazně dražší. Při porovnání jednokřídlého okna s dvojsklem v bílé barvě o stejných rozměrech vyšlo to hliníkové o 5 500 korun dráž. Kromě vysoké ceny se pak jako mínus hliníkových oken taky zmiňuje, že jsou v zimě na dotek chladná, což někomu může pocitově vadit.

Řešením může být dát hliník na nejnamáhavější místa

Já osobně bych s chladností problém neměla, ale ta cena je pro mě už moc vysoká. Když jsem se o tom ale bavila se sousedem, říkal mi podle mě chytré řešení. Připlatit si za hliník tam, kde plast nebo dřevo dostávají více zabrat. Tedy mít z hliníku právě již zmiňovaný posuvně zdvižný HS portál či vchodové dveře. Díky tomu, že vše bude ve stejné barvě nebo dekoru, nebude na pohled vlastně nic poznat.

hliníková okna inspirace

Stále si nevíte rady?

kontaktujte náš servis oken

Kontaktujte nás

Zpět na poradnu