Proč se vám doma rosí okna?

Mně ne. Buďto dobře větrám, anebo mám prostě štěstí. Vím, že s tím mají lidi problémy. Třeba Karel. Pořídil si nová plastová okna, jenže ejhle, zničehonic se orosila. Teda zničehonic to nebylo, bylo to až z těch nových oken a taky z té zimy. On je trochu pruďas, takže hned vyhrožoval, že zažaluje všechny, co mu okna prodávali a montovali. A já mu říkám, Karle, to není tak jednoduchý, to taky musíš jít nejdřív do sebe.

Stará okna se v bytě nerosila

„Měl jsem starý okna a všechno bylo v pohodě. Sice dovnitř táhlo a loupala se z nich barva, ale jak říkám, bylo to v pohodě. Teď mám sice hezký okna od Oknostylu, dokonce v barvě, která ladí k baráku a za super cenu, jenže jak začala zima, začaly se okna zevnitř potit.“ stěžoval si mně Karel, když jsem mu pomáhala s vánočním úklidem. Tak já mu na to říkám: „To musíš správně a intenzivně větrat, to není jenom tak, pokud ti z toho baráku těsní jenom ty plastový okna a nic jinýho.“ Jsem už totiž poučená. A on na to, že babský rady nepotřebuje a že si to vyreklamuje sám, že přece musí fungovat nějaký servis výrobce oken.

Proč se mi pořád okna rosí? Jak zevnitř, tak i zvenku

Přijel technik z Oknostylu, změřil vlhkost certifikovaným vlhkoměrem a sdělil mu, že tam má vlhko jak v pařeništi a to hlavně v noci. Teda on to takhle neříkal, ale vysvětlil mu, že vlhkost se v místnosti sráží na nejchladnějším místě, tedy na skle. A že je jasný, že to stará okna nedělala, když jimi profukovalo. A ptal se ho, jestli dodržuje návod na použití a správně větrá. To Karla zaskočilo, myslel si, že mu dají nová okna. Opatrně se ptal, jak to teda s tím správným větráním je, že návod na údržbu oken dávno spálil v kamnech.

Jak předcházet oroseným oknům?

Pokud se vaše okna zapotí, dokazuje to, že dobře těsní, ne že jsou závadná. Je však pochopitelné, že vás to vyděsí. Stará dřevěná okna se totiž nerosila. Odvedla vlhkost, jenže i s teplem. Automatická výměna vzduchu probíhala mezerami a štěrbinami, tím se vyřešil problém přirozené vlhkosti vzduchu a srážení vlhkosti (kondenzace) na sklech za určitého tlaku a při dosažení teploty rosného bodu. Takže se nerosila, ale zase byl průvan a velké tepelné ztráty. Vlhkost a kondenzace vodních par na sklech oken při dosažení teploty rosného bodu jsou přirozeným fyzikálním jevem. Předejdeme mu správným větráním.

Dejte si pozor na vlhkost a pravidelně větrejte

Jak si představujete správné větrání? Ráno čtvrt hodinky všechny prostory a pak vždycky několik minut během dne. Je dobré po tu dobu co nejvíc otevřít okna a zároveň uzavřít ventily topení. Hlavně v zimě je potřeba větrat častěji a intenzívněji než mít delší dobu jen otevřenou ventilačku. Efektivní a rychlé je také větrání průvanem mezi protilehlými okny. Vaše topení pak zase ohřeje vzduch a postará se o příjemné klima, které zaručí i kvalitní okna vybavená izolačními skly. Pokud správně větráte, šetříte energie a předejdete rosení oken nebo vlhnutí zdiva v okolí okna a tím i případné tvorbě plísní. Dostatečné větrání je dvojnásob důležité v koupelně, ložnici nebo v kuchyni, kde má vzduch nejvyšší vlhkost.

Co tedy dělat s orosenými okny?

Tak to vidíš, řekl mně nakonec Karel po přednášce od odborníka. Chce to jenom rozumně větrat, není potřeba se hned soudit. Myslela jsem, že si dělá srandu. Typickej chlap! Když jsem mu to říkala na začátku, tak mě neposlouchal, až mu to řekne jinej chlap, začne to najednou chápat a všechno mu to dává smysl.

Stále si nevíte rady?

kontaktujte náš servis oken

Kontaktujte nás

Zpět na poradnu