Proč si nedávat do oken meziskelní mřížky?

Meziskelní mřížky jsou hliníkové lišty, které jsou uloženy v meziskelním prostoru izolačních dvojskel a trojskel a umožňují dosáhnout optického rozčlenění skleněných ploch. Oproti nalepovacím příčkám nebo sklodělícím příčkám mají tu výhodu, že nijak nezasahují na vnější plochy skla, a proto nebrání údržbě a čistění oken a skleněných tabulí a současně nepřekážejí žádnému typu interiérové stínicí techniky
 

Díky tomu že jsou mřížky dostupné v několika šířkách a barvách, umožňují například napodobit svislé a vodorovné členění původních oken bez dramatického vlivu na množství světla, které oknem prochází z exteriéru.

Ačkoli mají meziskelní mřížky svoje nesporné výhody, mají také řadu omezení a nevýhod, které jsou velmi často opomíjené.

Zhoršení izolačních vlastností skla 

V tomto ohledu Vám meziskelní mřížky udělají opravdu medvědí službu. Podle toho, kolik si jich do skla necháte osadit, můžete zhoršit tepelně izolační parametry skla Ug o 0,15-0,3 W/m²K. To je samozřejmě nežádoucí a jak můžete vidět na přiložené fotografii, následky zvýšené tepelné vodivosti skla mohou být v krajních případech velmi nepříjemné.

Extrémní ukázka toho, jak meziskelní mřížky zvýší tepelnou vodivost izolačního skla. V tomto případě tak ochlazují sklo, že na jeho vnitřní ploše kondenzuje vlhkost na skle, v místech kde jsou meziskelní mřížky.

Odlišné barvy

Pomineme-li RAL odstíny a dříve velmi oblíbenou zlatou, mají meziskelní mřížky omezený výběr barev a vždy více či méně odlišnou barvu i kresbu než dekorační folie plastových oken nebo barevné nástřiky dřeva. Rozdíl je způsoben odlišnou technologií povrchové úpravy a je třeba s tím počítat. Zvláště u širokých meziskelních příček jsou pak rozdíly velmi viditelné.

Riziko kontaktu se sklem

Pokud se meziskelní mřížky aplikují do rozměrných skel, a navíc jsou uspořádané tak, že mají velký počet křížení, zpravidla dříve nebo později bude docházet k jejich průhybu a pohybu v meziskelním prostoru. Tento se projevuje především při prudké manipulaci s okenními křídly, kdy meziskelní členění může narážet do vnitřních ploch skla.

Ačkoli jsou meziskelní mřížky na spojích zpravidla opatřeny měkkou plastovou čočkou, která brání tomu, aby příčka do skla klepala a deformovala se, stále se může jednat o slyšitelný nepříjemný zvuk a časté prudké nárazy samozřejmě mohou vést k poškození ochranné plastové čočky, případně až k poškození meziskelních mřížek. Proto je ideální držet se hesla: Méně je více. 

Na fotografiích jsou vidět polymerní čočky, které brání klepání meziskelních mřížek do skla. 

Stále si nevíte rady?

kontaktujte náš servis oken

Kontaktujte nás

Zpět na poradnu