Vstup na terasu – HS portál, posuvno sklopné, nebo balkonové dveře?

Při jednom rozhovorů s mojí kamarádkou Hankou, jsme narazily na téma, jak mít co nejlépe vyřešený vstup na terasu. Hanka s manželem totiž právě staví dům a zvažují, jestli si připlatit a dát si tam dnes stále více žádaný HS portál.

Řešíte, jaký typ dveří vybrat k přístupu na terasu? Nejméně nákladným řešením jsou klasické balkonové dveře. V případě ale, že si nechcete ubírat místo v pokoji a líbí se vám velké propojení exteriéru s interiérem, zvolte posuvné portály (FS, HS, PSK, GEELAN Smoovio).

Proč nestačí obyčejné balkonové dveře?

V minulosti se na terasu či balkon běžně používaly balkonové dveře. Ty jsou i dnes žádané (především kvůli nižším nákladům), ale přece jen jsou stále více nahrazovány posuvnými dveřmi, protože:

  • umožní velký průchod na terasu/zahradu,
  • v pokoji nepřekáží,
  • nezavřou se při průvanu,
  • jsou řešením pro velké skleněné plochy, které chcete otevírat (dodávají se v mnohem větších rozměrech než balkonové dveře),
  • zajistí velké výhledy do zahrady, opticky krásně propojí interiér s exteriérem,
  • umožní bezbariérový přístup (u typů s nízkým prahem),
  • nabídnou jedinečná architektonická řešení.

Kam doporučujeme jednotlivé typy dveří?

Balkonové a terasové dveře

Klasické balkonové dveře radíme do místností, kde Vám nevadí, že se dveře otevírají do pokoje a když máte jen malý stavební otvor. Jsou ze všech typů nejlevnější, a tak jsou dobrým řešením třeba do ložnic či pracoven, kde se nepředpokládá, že se bude na terasu chodit tak často. Pokud zákazníci řeší nižší rozpočet a přitom chtějí větší šířku průchodu, doporučujeme dvoukřídlé balkonové dveře. Maximální šíře otvoru může být 2 metry. Pokud máte plánovaný větší stavební otvor a přitom omezený rozpočet, zvolte kombinaci balkonových dveří a fixních francouzských oken.

Balkonové dveře umějí nabídnout i bezbariérový přístup, jen je potřeba, aby dveře měly nízký hliníkový práh a šířka průchodu byla alespoň 80 cm.

V nabídce máme i dovnitř nebo ven otvíravé balkonové dveře v terasovém profilu. Ty mají masivnější konstrukci a používají se pro nadrozměrná křídla. Navíc terasové dveře můžeme za příplatek osadit cylindrickou vložkou a oboustrannou klikou, takže budou prakticky vedlejšími vchodovými dveřmi.

PSK portál

Jedná se o posuvně-sklopné dveře, u nichž je otevírání dvoukrokové. Po otočení klikou nejprve dveře přitáhnete k sobě a potom odsunete do boku. Protože mají podobnou konstrukci jako balkonové dveře, jdou vyklopit na ventilaci a mají vyšší práh. Proto lépe izolují než HS nebo FS portál, ale zase neumožňují bezbariérový přístup.

PSK portál je cenově nejdostupnější ze všech systémů posuvných dveří. Hodí se do míst, kde nepotřebujete bezbariérový vstup a také pro menší otvory (do cca 2,5 metru). V případě velkého křídla už je otevírání těžší, pro šířky nad jeden metr doporučujeme osazení tzv. automatickým kováním.

Plastové posuvno sklopné dveře na terasu, PSK portál

HS portál

Tyto zdvižně-posuvné dveře, které bývají nazývané také jako HST portál, mají otevírání pouze jednokrokové – po otočení klikou odsunete křídlo do strany. HS portál zvládnou otevřít i menší děti.

Největší benefity HS portálu:

  • Možnost otevření velké plochy (například při šíři otvoru 5 metrů, je průchod skoro 2,5 metru). HS portál tak nabízí parádní propojení exteriéru s interiérem a také v zimě takto velmi efektivně vyvětráte.
  • Nulový práh, takže se bez problémů dostanete na terasu i když budete na vozíčku. HS portál je tedy nejlepší možností pro přístup na terasu z obývacího pokoje či kuchyně, kde se předpokládá častý pohyb a vyšší práh by překážel.
V porovnání s PSK portálem jsou zdvižně-posuvné dveře dražší a zespodu tak dobře neizolují (jsou však typy HS portálů určených i do pasivních domů). Tyto minusy však vykompenzuje fakt, že jsou nejpohodlnějším a bezbariérovým řešením pro velké prosklené stěny. Navíc jako jediný z posuvných systémů může být osazen motory a lze jej otevírat dálkovým ovládáním.
 
HS portál na terasu

FS portály

FS portál umožňuje jako jediný z posuvných portálů otevření prostoru v téměř celé šíři stavebního otvoru, protože křídla se na sebe skládají. Může být zkonstruován s celoobvodovým rámem i nízkým či bezbariérovým prahem. Od typu provedení se pak odvíjí jeho izolační parametry, ale obecně jsou horší než u balkonových dveří nebo PSK portálu. Nejčastěji si zákazníci FS portály dávají do zimních zahrad či do přístřešků s bazénem.

Dřevěné skládací dveře na terasu

Gealan Smoovio

Systém Gealan Smoovio je takovou „Chytrou horákyní“. Spojuje v sobě benefity PSK a HS portálů. Velmi dobře izoluje jako PSK portál a také jeho cena je přijatelnější (je o zhruba o 40 % levnější než srovnatelný HS portál). Přitom ale se snadněji ovládá a má nižší práh než PSK portál (PSK má klasický rám jako u balkonových dveří, zatímco Gealan Smoovio má speciální profil s výškou od 25 mm). Systém Gealan Smoovio doporučujeme do menších stavebních otvorů (do 2,1 metru), kde nevadí, že vstup nebude zcela bezbariérový.

Gealan Smoovio - posuvné dveře na terasu

Dřevo, plast, nebo hliník?

Nejlevněji přijdou terasové dveře v plastu, ale je několik podmínek, při kterých je lepší si připlatit a zvolit hliníkový nebo dřevohliníkový profil. Ten má větší odolnost proti trvalým deformacím, tedy laicky řečeno je menší pravděpodobnost, že by se vám dveře kroutily a pak hůře těsnily nebo šly špatně zavřít. Kdy je tedy vhodné mít terasové dveře v hliníkovém nebo dřevohliníkovém profilu?
Když jsou dveře:

  • orientované na jih,
  • v tmavé barvě,
  • větší než zhruba 4 metry.

Jak jsou posuvné portály na terasu nákladné?

Uvědomujeme si, že cena při rozhodování hraje důležitou roli, a proto přidáváme malé cenové porovnání. Jedná se o posuvné portály o rozměru 2200/2300 mm, dělení na poloviny, schéma A (otevírání doprava, nebo doleva), použity jsou plastové profily, z obou stran bílá barva.
Ceny jsou uvedené bez DPH a bez poplatku za montáž (stav k listopadu 2023). 

  • HS portál v profilu Veka Motion 82 s trojsklem – 51 085 Kč.
  • Portál Gealan Smoovio s trojsklem – 42 764 Kč.
  • Portál PSK v profilu Veka Softline 82 s trojsklem – 30 323 Kč.
  • PSK portál v profilu Premium line s trojsklem – 27 812 Kč.
  • PSK portál v profilu Premium line s dvojsklem – 25 260 Kč.

Stále si nevíte rady?

kontaktujte náš servis oken

Kontaktujte nás

Zpět na poradnu