Jak správně umýt okna

Pro mě ten hlavní úkol zní – jak rychle umýt okna. Někdo je myje jednou za rok, někdo každý měsíc. Já tak nějak podle nálady. Mám ráda čistá okna beze šmouh, to zas jo. Takže všechny ty otisky prstů, mastné šmouhy od dětí, které se kolem oken proženou s rukama od krému nebo másla, fleky od domácích zvířat, výkaly od much a dalšího hmyzu i špína zvenčí – to všechno musí pryč. Dost mi na tom záleží. Ale nebaví mě běhat s hadrem kolem oken celé dopoledne.

Když jsem měla na garnýžích pověšené záclony a těžké závěsy, jinak to nešlo, protože když už jsem se rozhodla mýt okna, bylo potřeba vyprat taky ty závěsy, a když už jsem je začala prát, tak jsem je prala všechny najednou. A když už se praly, tak by bylo škoda je pověsit na špinavá okna, proto jsem je musela poumývat všechna naráz. Takže takový začarovaný kruh. Ale od té doby, co mám nová plastová okna s žaluziemi, je vše jinak. Záclony mám jen někde a spíš takové dekorativní, takže s jejich praním není tolik práce. Závěsy jsem zrušila úplně, protože jednak se na nich zbytečně usazuje prach, a jednak se doporučuje těžké a dlouhé závěsy odstranit jako prevence rosení oken.

Ale zpět k tomu mytí. Dělám to tak, že když se mi chce, prostě umyju jedno, maximálně dvě okna. A za týden třeba další dvě. Ono totiž jedno okno se dá umýt třeba i při vaření, kdy čekáte, až se uvaří brambory. V papiňáku. Protože v papiňáku jsou rychle, a stejně tak rychle umyjete to jedno plastové okno.

Odpadá tak možnost, že si totálně zkazíte náladu na celý den. Protože pokud si naplánujete půldenní mytí oken a přizpůsobíte tomu další aktivity, ale nakonec je ten den zrovna venku škaredě, může vás to pěkně vytočit. Buď kosíte zimu, protože prostě víte, že se k této práci zase pěknou dobu nedostanete, anebo se na to vykašlete, ale pak si vysvětlujte zbytku rodiny, kterou jste kvůli tomu vyhnali někam na výlet, že jste si celý den místo mytí oken četli knihu.

DOPORUČENÍ

Okna myjte při venkovních teplotách 10 – 20 °C. Při nižších teplotách byste mohli nachladnout, a při vyšších teplotách a přímém slunečním svitu se dělají šmouhy, protože mycí prostředky zasychají dřív, než je stačíte dobře rozleštit.

Mně k mytí oken stačí pár pomůcek:

  • Obyčejný hadřík na umytí špíny
  • Kbelík s teplou vodou s trochou odmašťovacího přípravku (umývám-li okno v kuchyni, kbelík ani nenapouštím a jen si proplachuji hadřík pod tekoucí vodou ve dřezu)
  • Lešticí přípravek (moje maminka ani tento nepoužívá, tvrdí, že stačí švédská utěrka, ale mně se to bez leštidla příliš nedaří vyleštit)
  • Utěrka z mikrovlákna

Mytí oken beze šmouh

Někde jsem četla, že mytí oken není mytí nádobí, a že je potřeba se na to speciálně připravit, ale pro mě právě to mytí oken neznamená o nic víc, než mytí nádobí nebo utírání prachu v bytě.

Když si ovšem vzpomenu na mytí starých „kastlových“ oken… Brr. Barva z jejich rámů se patlala na sklo a bylo takřka nemožné okno vyleštit. Navíc to bylo několikanásobně víc práce – okno se skládalo ze tří nebo čtyř tabulí v řadě, a ještě ke všemu dvojitě, vnitřní a venkovní, takže tenkrát vážně aby si člověk na to vzal dovolenou. Moje plastová okna se skládají ze dvou křídel, takže nejdřív umyju hadříkem nebo švédskou utěrkou namočenou v teplé vodě s jemným saponátem sklo z obou stran a rámy na křídlech i pevné rámy. Taky vnitřní i venkovní parapety samozřejmě. A důležité je setřít prach z garnýží (pokud je máte) a především z žaluzií.

Na samotné leštění skel jsou vhodné přípravky na alkoholové bázi, kdy alkohol z povrchu vyprchá a nevytváří žádný lepkavý film, který pak přitahuje nečistoty jako magnet. Skla leštím čistou utěrkou z mikrovlákna. Je uzpůsobena k tomu, aby pohltila nečistoty a správně vyleštila okno, aby na něm nezůstaly šmouhy.

TIP

Místo leštidel lze použít ocet. Má vynikající odmašťovací schopnosti, je ekologický a stojí jen pár korun. Můžete v něm několik dní nechat louhovat slupky z citrónu, grepu či pomeranče, ocet získá příjemnou citrusovou vůni.

Pokud chcete okna udržet co nejdéle čistá, je možné k závěrečnému přeleštění použít přípravek s tenzidy nebo nanočásticemi; vytvoří na skle tenkou ochrannou vrstvu, která odpuzuje dešťové kapky. Ty rychle stékají dolů a nestačí na okně zaschnout.

Jo a slyšela jsem, že na mytí oken už existuje taky speciální robot. Prý se přisaje na sklo a jezdí po něm tak dlouho, dokud je nevyleští. No nevím. A co pak ty rámy? Ty za mě stejně neumyje, takže já se zatím budu držet klasiky. Třeba až nebudu vědět co s penězi, taky si robot na okna pořídím. Spíš uvažuji o mopu na okna. Ten je opatřen násadou z mikrovlákna, která se namáčí v kbelíku s vodou a čisticím prostředkem. Díky němu není nutné namáčet ruce do vody. Mop má také část s gumovou stěrkou – tou během pár okamžiků setřete saponát z oken – a je hotovo.

DOPORUČENÍ

Při praní textilií z mikrovlákna nepoužívejte aviváž. Snižuje jeho správnou funkci a zkracuje jeho životnost.

Celou dobu jsem samozřejmě mluvila o běžném mytí oken, kdy je prostě hlavně chcete mít čistá. Ještě byste ale neměli zapomenout na pravidelnou údržbu oken, kdy je vhodné použít udržovací sadu na plastová okna, aby se zachovaly jejich správné funkce a prodloužila životnost.

Při mytí oken si ale vždy uvědomím, že je dobře, že nemám velká francouzská okna…

Stále si nevíte rady?

kontaktujte náš servis oken

Kontaktujte nás

Zpět na poradnu