Jak nejlépe vyčistit žaluzie

Přiznám se, že čištění žaluzií jsem odkládala, co to jen šlo. Byla jsem zvyklá na závěsy, které jsem jednou za čas sundala a vyprala. Jelikož pračka je vypere sama a usuší se po pověšení na garnýže také samy, nepovažovala jsem tuto činnost nikterak za pracnou. Šlo jen o to, sundat závěsy a záclony, což je otázka pár minut, a po vyprání je znovu pověsit, což trvá o něco déle, ale není to nic strašného.

Ovšem žaluzie jaksi z oken jen tak nesundám a už vůbec je nehodím do pračky. Kvůli tomu jsem při volbě, zda k novým plastovým oknům pořídit žaluzie nebo závěsy, váhala, ovšem vzhledem k tomu, že syn je alergik, je mi jasné, že z žaluzií se prach nevíří tolik, jak z textilií. Takže jsme si novou stínicí techniku užívali hned od samého začátku, ovšem pak přišel čas, kdy bylo nutné prach z lamel odstranit.

Jak tedy nelépe vyčistit žaluzie?

Po pravdě, nějaký čas to zabere. Rozhodně pokud se chystáte umýt i okno, nejprve očistěte žaluzie.

Co budete potřebovat:

  • Utěrku z mikrovlákna (případně nějaký hadřík nebo houbičku)
  • Kbelík s vodou, případně odmašťovacím saponátem
  • Gumové rukavice

V „nenáročných“ místnostech postačí čistá voda. V kuchyni, kde se na všech plochách usazuje mastnota, a žaluzie nejsou výjimkou, vám pomůže odmašťovací saponát. Rukavice ocení nejen ti, kdo nesnesou kontakt s čisticími prostředky, ale i ti, komu nedělá dobře kontakt s prachem.

Postup čištění žaluzií:

  • Žaluzie stáhněte dolů a zatemněte.
  • Pokud spěcháte, přiložíte hadřík na několik lamel současně (dle jeho velikosti) a vodorovně prach setřete po celé délce lamel. Začněte nahoře a postup opakujte směrem dolů, až očistíte všechny lamely. V tomto případě ovšem zůstává úzký proužek v místě překrytí lamel neočištěný. Ale to nejhorší umyjete.
  • Máte-li více času, umyjte každou lamelu zvlášť. Stačí jemně přiložit hadřík na celou šířku lamely. Ta nad ní se sama pozvedne. Ovšem tímto způsobem si s největší pravděpodobností umažete i sklo, takže počítejte ještě s tím, že je budete muset nakonec přeleštit.

Další možnosti:

  • Prach z lamel je možné také vysát vysavačem. Ovšem je třeba zvolit nejnižší stupeň sání, abyste žaluzie nepoškodili. A také je počítat s tím, že vysavač možná neodstraní všechny mikročástečky, a už vůbec ne usazenou mastnotu.
  • Existují firmy, které se o vyčištění žaluzií postarají. A to buď na místě, u vás doma, anebo je odmontují a ve svých provozních prostorech vyčistí pomocí ultrazvuku. Ovšem to bych se nedoplatila. Takže zůstávám u mikroutěrky a čisté vody.

Stále si nevíte rady?

kontaktujte náš servis oken

Kontaktujte nás

Zpět na poradnu