Montáž oken v zimě – ano, nebo ne?

Chtěli byste ušetřit už tuto zimu, ale váháte, jestli na výměnu oken už není pozdě? Není. Dokonce při montáži v zimě ušetříte a také čekací doby jsou kratší.

I když jsem v mládí lyžovala, nemám zimu ráda. Pořád se do něčeho balit, mít zničené boty od prosoleného sněhu a každé ráno trnout hrůzou, jestli nebude velké náledí a dostanu se do práce. A těch peněz co člověk protopí. Já už tedy tolik ne, mám vyměněná okna, ale onehdy, bylo to na začátku listopadu, jsem se bavila s kamarádkou Jarkou, která žije s rodinou ve starším domku.

Není potřeba čekat na jaro

„Je to hrůza ta stará okna, blbě se to umývá a hlavně to profukování. Už se těším, až na jaře pořídíme nová plastová s trojskly,” líčí kamarádka zasněně. 
„Já mám teda jen dvojskla, ale i tak velký rozdíl. A proč budete čekat až na jaro? Ještě šetříte?”
„Ne, našetřeno už máme, manžel teď dostal v práci mimořádné odměny, ale říkali jsme si, že by při výměně barák hodně vymrzl.”

„Jarko, já teda nejsem montér, ale když jsem si o osazování oken něco zjišťovala, vím, že mi říkali, že běžně vyměňují okna i v zimě, pokud tedy nejsou holomrazy. Prý se to dělá tak, že se před demontáží zastaví topení, zavřou se dveře a další okna, aby nebyl průvan, a pokud jde vše dobře, není stavba otevřená déle než hodinku. Za tu dobu zásadně neprochladne a poměrně rychle se dá místnost zase natopit. Určitě tedy nepromrzne, jen se prochladí. A vzpomínám si, že říkali, že montáží oken v zimě se dá dost ušetřit. Jednak dávají firmy větší slevy a taky ušetříš za topení.”

„Tyjo, teď jsi mě úplně nahlodala, jestli se ještě do toho letos nepustíme. Doporučila bys nějakou dobrou firmu?”
„Já byla spokojená s Oknostylem, v hodně věcech mi poradili. Mají pobočku kousek od mého domu, tak jestli chceš, můžete tam někdy v týdnu zajít a zeptat se, jak to s tou výměnou oken v zimě je.”
„Bezva, vezmu s sebou i manžela, on by se mě pak určitě ptal na technické věci a tomu já prd rozumím, tak to vezmeme při jednom.”

Výměna oken v zimě vyjde levněji 

V pobočce Oknostylu jsem se přivítala s mým už známým pracovníkem Petrem. „Kamarádka s manželem by se rádi zeptali na možnost montáže oken v zimě,” začínám na úvod. 
„Pokud jde o montáž oken do hrubé stavby, doporučoval bych kvůli velké vhlkosti ve zdivu počkat na jaro, ale samozřejmě záleží, jestli budete se stavbou pokračovat přes zimu nebo bude stát a "vymrzat”. Pokud má stavba pokračovat, je třeba důsledně větrat, aby šla vlhkost ven ze stavby a nekondenzovala zbytečně na oknech. Jestli potřebujete vyměnit stará okna za nová, není problém to udělat i v zimě,” objasňuje Petr. 
„Jde nám jen o výměnu a právě mi tady kamarádka říkala, že bychom v zimě mohli zaplatit méně,"  pomrkává šibalsky Jarka. 
„Ano, to je pravda. U nás je v zimě cena výrobků nižší o zhruba čtyři procenta. Navíc je kratší čas dodání a hlavně okamžitě poznáte výsledek.

Nízké teploty nevadí

„Nevadí při montáži nízké teploty a vyšší vlhkost?” zapojí se do debaty Jarčin manžel. 
„Zima nevadí, PUR pěna běžně odolá teplotám až -12 stupňů, přičemž ani při -15 stupních v připojovací spáře taková zima není. Co se týče vlhkosti, také problém není, jen tedy u dřevěných oken je potřeba nepodcenit následné větrání. Velké množství vlhkosti  by v zimních měsících mohlo poškodit barvu,” vysvětluje Petr. 

„A jak je to se zapravením po montáži?”
„Vevnitř je to bez problému. Vnější zapravení, když by se mělo dělat omítkou či lepidlem, je vhodné jen za určitých podmínek a rozsahu. Ideální je práce provádět do 0 stupňů, ale materiály s nemrznoucí příměsí je dovoleno zpracovávat až do -10 stupňů. Nicméně my v případě nárazového zhoršení počasí dokončujeme tyto práce i v jarních měsících, případně vracíme peníze, záleží jak se se zákazníkem dohodneme v den montáže.”

Nevím, jestli na Jarku s manželem Petr udělal takový dojem, nebo prostě jen chtěli využít šance pořídit si okna levněji, ale každpodádně následně začali řešit, jaký typ okna koupí a jestli jim okna v dřevodekoru půjdou k fasádě. No a za další půlhodinu už odcházeli se smlouvou o dodání a montáži oken. Asi si za chvilku začnu říkat u Petra o nějaká procenta z prodeje :)

Stále si nevíte rady?

kontaktujte náš servis oken

Kontaktujte nás

Zpět na poradnu