Jak vybrat střešní okno

Střešní okna na svém domku nevedu. Teda když nepočítám dvě maličká okýnka na půdě, kde se jimi nijak nezabývám, protože tam jdu párkrát do roka pro sezónní věci. Nicméně stejně mi to jednou nedalo a v Oknostylu jsem se vyptala na podrobnosti o střešních oknech. To kdybych se náhodou rozhodla půdu předělat na obytné podkroví. Nebo kdyby zase chtěl někdo poradit, jak vybrat střešní okno. Protože jak vybrat ostatní okna, to už víme.

Dřevěné nebo plastové?

Při otázce, jak vybrat střešní okno, asi každý klade důraz na jiné aspekty. Pro mě by asi bylo první, nad čím budu přemýšlet, zda plastové nebo dřevěné. Tedy v případě, že bych už na domě neměla nová plastová okna. V tom případě je asi zbytečné uvažovat o tom, že si dám do střechy okno dřevěné. Možná snad kvůli jednotnému designu, pokud by interiér podkroví byl vybaven kompletně dřevěnými obklady. Dřevěné okno totiž mnohem náchylnější poškození.

Jestli totiž potřebujete osadit střešní okno do koupelny nebo kuchyně, na dřevo raději rovnou zapomeňte. Ve vlhkých místnostech pára stoupající vzhůru bude přirozeně na okně kondenzovat. A dřevo tento nápor pravděpodobně dlouho nevydrží. Naproti tomu odolný plast snese hodně. (Ovšem i tak samozřejmě doporučuji zejména kvalitní a časté větrání, aby se okna nerosila.) Podle mě ale nejde jen o všeobecně uznávané místnosti se zvýšenou vlhkostí – myslím si, že i v takové ložnici se přes noc při zavřeném okně nahromadí tolik vlhkého vydýchaného vzduchu, že okno dostává zabrat i tam.

Pokud je potřeba střešní okno s ostatními dřevěnými okny na domě, lze využít plastového střešního okna s imitací dřeva. Na trhu je již k dostání několik dřevěných dekorů, takže okno vypadá na první pohled jako dřevěné, ale má veškeré výhody plastového.

Takže to bychom měli.

Kvalitní profily i zasklení

Stejně jako u všech oken je důležité poohlédnout se po kvalitních vícekomorových profilech opatřených ocelovou výztuhou, která zajistí ochranu před deformací okna teplotními vlivy. Zasklení by mělo být alespoň izolačním dvojsklem  (Ug=1,0 W/m²K) s bezpečnostním kaleným sklem. 

Velikost a rozmístění střešních oken

Podle dobře míněných rad jsem od odborníků dále pochopila, že je důležité zvolit správnou velikost a počet oken. Jo, a taky je správně rozmístit. Všechny tyto body totiž směřují k tomu, aby v podkroví byl dostatek denního světla a aby byly rovnoměrně osvíceny všechny kouty místnosti. Prostě aby na jednom konci nezůstala tma jak v pytli.

Takže jde o to, aby okna nebyla příliš maličká, ale také o to, aby nebyla zbytečně veliká a ve velkém množství, protože pak jsou zbytečně drahá, místnost je hůře tepelně i zvukově izolována a máte víc starostí s mytím oken. No chce to zkrátka najít nějaký zlatý střed, jako ostatně u všeho. Uvádí se prý, že plocha střešních oken má tvořit zhruba 10 – 12 % obytné plochy místnosti. Takže třeba v pokoji o 25 metrech čtverečních má plocha oken tvořit 2,5 – 3 metry čtvereční.

Výhled. No jasně, výhled!

Žila jsem v představě, že ze střešního okna jsou vidět pouze hvězdy a měsíc. Asi vím, proč jsem si to myslela. Jeden kamarád, který si velmi zakládal na kvalitě oken, dlouho je vybíral, takže se o tom dlouho mluvilo, nakonec namontoval střešní okna skoro až ke stropu. Když jsem u něj jednou chtěla vyhlédnout ven a něco si zjistit, musela jsem stoupnout na jejich manželskou postel a ještě si povyskočit. Když tedy v Oknostylu začali mluvit o výhledu z okna, zůstala jsem zírat s otevřenou pusou. „Když okno umístíte do té správné výšky, můžete si dopřávat výhled po okolí podle libosti,“ vyvedl mě konzultant s úsměvem z omylu. „Přičemž volte u okna výklopně-kyvný systém, který při otevřeném okně nezavazí v místnosti, ani nebrání ve výhledu,“ doplnil.

Kvalita okna není vše. Je nutná i kvalitní montáž

Skvělé vlastnosti sebelepšího střešního okna se dají velmi snadno zlikvidovat špatnou montáží. Je důležité, aby okno montovala odborná firma, nebo alespoň při montáži svépomocí aby člověk pozorně postupoval podle návodu. Kvalitní těsnicí lemování zajistí správný odvod dešťové vody a vylepší zvukovou izolaci. Kvalitní montážní pěny a další doplňky jsou snad samozřejmostí. Tomu rozumím. Já si taky nekoupím drahé šaty, abych si k nim vzala staré sešlapané boty nebo odřenou kabelku.

Ekologie? Ale ano!

Jako bonus mi v Oknostylu připomněli, že i plastová střešní okna jsou vlastně ekologická, i když to na první pohled zní protichůdně. Ale je to myšleno tak, že díky jejich skvělým termoizolačním vlastnostem šetříme spoustu energie za vytápění, čímž se chováme šetrně nejen ke své peněžence, ale taky k životnímu prostředí.

Jestli já o tom vybudování podkrovních místností nezačnu vážně uvažovat…

Stále si nevíte rady?

kontaktujte náš servis oken

Kontaktujte nás

Zpět na poradnu